Repository Universitas Pakuan

Detail Karya Ilmiah Dosen

Ira Agustina, Suyadi, Wahyu Prihatini, Ningrum Suhenda

Judul : PENENTUAN KADAR TAPIOKA DALAM PAKAN UNTUK PERTUMBUHAN DAN KELANGSUNGAN IflDUP BENIH IKAN BAUNG (Mystus nemurus)
Abstrak :

ABSTRACT

 

The  obstacle  could  be found  in fish  cultivation,   was  the  expensive  cost  of food formulation.   Therefore   it is important   to search  an alternative  source  of carbohydrate    to reduce   the   cost   of   food   formulation.     Tapioca    could   be   used   as   the   source   of carbohydrate     since  it  is  easy  to  get,  and   cheap   but  still  more  good  nutrition.    This research   was  aimed   to  determine    the  most  effective  tapioca   concentration    (0%,  5%,

10%,  15%,20%    or 25 %)  in the food, for  the growth  and  survival  rate  of green  catfish (Mystus  nemurusy;  The  result   revealed  that  different  concentration    of tapioca  in food, were  not  significantly   effected  (P>0.05)  the  increasing   of the  body  weight,  the  rate  of daily  growth,  the  food conversion,   protein  and  fat  retention,   either  the  survival   rate  of green  catfish.In   generally,   it  included  that  the  concentration   of   tapioca   in 5%,   10%,

15%, 20%  or 25 % concentration   were  well utilized  for the growth  and  survival  rate  of green catfish.

 

Key words: Green catfish, tapioca.food  formulation,

Tahun : 2006 Media Publikasi : jurnal nasional blm akreditasi
Kategori : Jurnal No/Vol/Tahun : 2 / 6 / 2006
ISSN/ISBN : 1411-9447
PTN/S : Universitas Pakuan Program Studi : BIOLOGI
Bibliography :

Dahuri,    R.    2003.     Keanekaragaman Hayati        Laut,   Aset   Pembagunan Berkelanjutan       Indonesia.  PT. Gramedia    Pustaka  Utama. Jakarta. him. 3-8.

 

Dahuri,   R.    2004.    Paradigma    Baru Pembangunan        Indonesia  Berbasis Kelautan. Orasi lImiah: Guru Besar Fakultas        Perikanan     dan     Ilmu Kelautan IPB. Bogor. hIm. 176.

 

Gustiano, R.  2005. Pemanfaatan Plasma Nutfah       Sebagai    Sumber    Daya Genetik lkan Untuk Meningkatkan Ketahanan                        Pangan.         Warta Penelitian                 Perikanan    Indonesia.

11(2):  10-13.

 

Hardjamulia, A. dan N.  Suhenda. 2000.

Evaluasi Sifat reproduksi dan Sifat Gelondongan Generasi Pertama Empat Strain  Ikan Baung (Mystus nemurus)  di  Keramba  Jaring Apung. Jurnal Penelitian Perikanan Indonesia. 6(3-4): 24-35.

 

 

 

 

Penentuan Kadar Tapioka Dalam Pakan                                             (Ira Agustina,   dkk)

7

 

Ekologia, Vol. 6, No.2,  Oktober 2006:  1-8

 

 

 

Mudjiman,   A.   2004.   Makanan   Ikan.

Penebar Swadaya. Depok. hlrn, 35-

64.

 

NRC (National Research Council). 1983.

Nutrient  Requirement  or Domestic Animals. National Academy Press. Washington. p. 76-80

 

Suhenda,  N.,  A.  Hardjamulia,   dan  D.

Praseno. 2004. Karakteristik Reproduksi Induk Ikan Baung (Mystus     nemurus)    Generasi Pertama Stok Jatiluhur. Jurnal Penelitian    Perikanan    Indonesia.

10(2): 41-45.

 

Suhenda,   N.,   Z.   I. Azwar.,   dan   R.

Samsudin.  2005.  Pengaruh  Pakan Dengan Sumber  Karbohidrat Yang Berbeda   Terhadap    Pertumbuhan dan   Kelangsungan   Hidup   Benih lkan    Bung    (Mystus    nemurus). Jurnal       Penelitian       Perikanan Indonesia.    Laporan    Hasil   Riset Perikanan   Budidaya   Air   Tawar. Bogor. Him. 192-208.

 

Steel, R. G. D.  dan J. H. Torrie.  1991.

Prinsip    dan    Prosedur    Statistik Suatu Pendekatan Biometrik. PT. Gramedia  Pustaka  Utama. Jakarta. him. 168-208.

 

Swingle,   H.    S.    1969.   Methods   of Analysis  for  Waters  Organic,  and Pond             Botton     Soils     Used     in Fisheries         Research.        Auburn University. Alabama. p. 2-37.

 

URL :

 

Document

 
back